Tizenkét márciusi fantasztikus regény, amit nem hagyhatsz ki

Szépen lassan beindul a könyves szezon: áprilisban jön a Könyvfesztivál, de már előtte is akad friss olvasmány a fantasztikus irodalom kedvelőinek. Több mint egy tucat könyv érkezik, Dan Simmons ijeszteget bennünket, lezárul három fantasy-sorozat, gyilkosság történik két generációs űrhajón és gyönyörű új borítókkal jelenik meg újra Jeff VanderMeer trilógiája. Te mit fogsz olvasni a márciusi megjelenések közül?

*

Dan Simmons: Terror (Agave Könyvek)

Horror. Az ínséges idők után jó időszakot élhetnek a Dan Simmons-rajongók: az ősszel megjelent, régóta várt Olümposz után érkezik Simmons egyik legismertebb horrorregénye, a most sorozatként adaptált Terror. Ebben két hajó, a Terror és az Erebus indul el a kor technológiailag legfejlettebb expedícióján az észak-nyugati átjáró felkutatására. A hajókat most már majdnem két éve csapdában tartja a sarkvidéki jég, a szén és az élelem pedig kezd kifogyni. Valami pedig odakint a jeges pusztán vadászik rájuk. A kötet keménytáblás lesz védőborítóval, mindkettőn egy-egy különbözőképpen gyönyörű borítóval. Mutatom mindjárt.

Előrendelés itt.


Terry Pratchett & Stephen Baxter: A Hosszú Mars (Delta Vision)

Sci-fi. Mindig lutri, hogy a Delta Vision végül mit mikor ad ki, de Terry Pratchett és Stephen Baxter könyvsorozatának harmadik része már előrendelhető. Ez az utolsó, amit még Pratchett életében adtak ki, a fülszöveg pedig azt ígéri, hogy az emberiségre és magára a Hosszú Földre is egy veszedelmes, új kaland vár, miután kitör a yellowstone-i vulkán. Nem követem a sorozatot, de akik igen, azok biztos tudják, miről van szó.


Kij Johnson: Vellitt Boe álom-utazása (Fumax)

Fantasy. Újabb kisregény érkezik a Fumaxnál, ezúttal Kij Johnson Nebula-, Hugo-, Locus-, John W. Campbell és Shirley Jackson-díjra jelölt, World Fantasy Díjat nyert műve, ami a fülszöveg szerint egyszerre eleveníti meg és helyezi más megvilágításba H. P. Lovecraft klasszikus dark fantasy történeteit, ezúttal egy női főhős szemszögéből. Vellitt Boe a híres-nevezetes Ulthar Lánykollégium tanára. Amikor legtehetségesebb diákja megszökik egy álmodóval, aki az éber világból érkezett, nem tehet mást: veszélyes utazásra indul, hogy megtalálja, hiszen az egész egyetem sorsa múlhat ezen.



Mur Lafferty: Hat ébredés (Agave Könyvek)

Sci-fi. "Egy ​űrhajó. Egy brutális vérfürdő. És hat frissen ébredt klón. A gyilkos csak köztük lehet." Tavaly jelent meg, idén pedig már Nebula-díjra és Philip K. Dick-díjra jelölték Mur Lafferty könyvét, amelyet egész jól összefoglal ez a fent idézett drámai logline. Egy többgenerációs űrhajón járunk, ami egy jobb világot próbál találni az emberiségnek a Tau Ceti körül keringő Artemisz bolygón. A hajót klónok működtetik, a következőként felébredő klónnemzedék azonban szörnyű állapotban találja a hajót: elődeiket meggyilkolták, letértek a pályájukról, az MI-t pedig nem lehet elérni. Mi történhetet? Egy sci-fibe oltott locked-room mysterynek tűnik a dolog, ami nekem eléggé tetszik.


Rivers Solomon: Kegyetlen szellemek (Főnix Astra)

Sci-fi. Nocsak, még egy generációs űrhajó. Az idén induló Főnix Astra könyvsorozat második darabjában az emberiség utolsó maradékát szállítja egy hajó, immár évtizedek óta az ígéret földjére. Az út során a hajó irányítói szigorú morális szabályokat erőltetnek a főszereplőnkhöz, a nyomornegyedben élő Asterhez hasonló sötét bőrű utasokra, akiket nem tekintenek teljes értékű embernek, és méltatlanul, szinte rabszolgaként bánnak velük. Itt is egy gyilkosság indítja el az eseményeket, amely során Aster rájön, hogy talán lejuthat a hajóról, ha harcolni is hajlandó céljaiért.



Robert Jackson Bennett: Csodák városa (Agave Könyvek)

Fantasy. Zárul Robert Jackson Bennett legyőzött isteneket felvonultató egészen egyedi fantasy-trilógiája, de még hogy! Azt mondja a fülszöveg: "Bosszú. ​Egyike azon dolgoknak, amiben Sigrud je Harkvaldsson nagyon-nagyon jó. Talán nincs is más, amihez ennyire ért. Úgyhogy amikor megtudja, hogy legrégebbi barátját és szövetségesét, a korábbi miniszterelnököt, Shara Komaydot meggyilkolták, csak egyetlen dolgot tehet. Semmilyen halandó erő nem akadályozhatja meg Shara gyilkosainak szenvedéssel teli, rettenetes végzetét." Az első részről itt, a másodikról itt írtam.

Előrendelés itt.

Erika Johansen: Tear végzete (Agave Könyvek)

Fantasy. Egy másik fantasy-trilógiát is lezár az Agave a hónapban. "Kelsea Glynn alig egy év alatt félszeg kamaszból dicső uralkodóvá és céltudatos vezetővé vált. Azzal, hogy vállalta Tear királynői tisztségével járó szerepét, a birodalma is megváltozott. De azzal, hogy eltökélte, véget vet a romlásnak, és igazságot szolgáltat, számos ellenségre tett szert – köztük a gonosz és rettegett Vörös Királynőre, aki elrendelte, hogy Mortmesne serege vonuljon Tear ellen, és tegye a földdel egyenlővé." A királynő pedig az ellenség fogságában van!


Lana Millan: Raziel (Athenaeum)

Fantasy. "Ismered a viccet, amiben a bukott angyal, a KitKat-mániás démon és egy hősszerelmes bolti eladó a Tudás Könyvének keresésére indul? Nem? Nem csoda, hiszen ez nem vicc" - kezdődik Lana Millan könyvének fülszövege. Raziel angyal elvesztette a szárnyait, de visszaszerezheti őket, ha segít megtalálni a Tudás Könyvét. Angyalos, démonos, Amerikán keresztülvágó történet.


Jeff VanderMeer: Déli Végek-trilógia (Agave Könyvek, újrakiadás)

New weird. Jeff VanderMeer elképesztő sikereket ért el az elmúlt években, meghódította a bestseller-listákat, 2014-ben egy év alatt kiadott trilógiájából pedig most film készült Alex Garland rendezésében, amelyet március középétől a Netflixen nézhet meg a magyar közönség - a külföldi kritikusok pedig máris körülrajongták a művet. A kiadó most a film megjelenéséhez időzítve gyönyörű új borítókkal, az első köteten filmes védőborítóval újranyomja a különböző zsánerek határán egyensúlyozó könyveket. (Pedig a hazai borítók is elég ötletesek voltak, ha emlékszünk.)

Előrendelés itt, itt és itt.



Charlie N. Holmberg: A mestermágus (Gabo SFF)

Fantasy. Még egy fantasy-trilógia zárásának lehetünk szemtanúi márciusban. A papírmágus-trilógia harmadik részében - s innét idézzük a fülszöveget - "Ceony Twill súlyos titkot őriz, amit még tanárával, Emery Thane-nel sem mer megosztani. Miközben olyan kísérleteket végez, amelyeket korábban egy mágus sem tartott lehetségesnek, készül a végső vizsgájára is. Emery Thane, hogy a részrehajlás látszatát is elkerülje, régi riválisához küldi Ceonyt, hogy ott készüljön fel a sorsdöntő vizsgára, ám a lány nem tudja teljes mértékben a tanulásnak szentelni idejét, múltjából ugyanis felbukkan egy gyilkos bűnöző. Ceony a családját féltve a szökött fegyenc nyomába ered, akinek mágiája talán erősebbnek bizonyul, mint a papírmágustanonc minden képessége együttvéve, bosszúszomja pedig csillapíthatatlan."

Előrendelés még nincs, de ha lesz, beteszem.

Eoin Colfer: Artemis Fowl és az elveszett kolónia (Gabo SFF)

Ifjúsági. Nem is tudtam, hogy fut most az Artemis Fowl-sorozat, aminek az első részének az első magyar kiadását még nagyon régen olvastam, nagyjából mikor az 2001-ben megjelent. No de ez most már az ötödik rész, és a helyzet az, hogy "minden előzetes figyelmeztetés nélkül egyre több démon ölt testet a Földön. Ha az embereknek sikerülne elfogniuk egyet, az összes tündér lelepleződne. A démonok megjelenését megjósoló kacifántos számítások között még a briliáns Kisgebe sem tud eligazodni, de ismer valakit, aki segíthet rajtuk: Artemis Fowlt. Amikor azonban egy rendkívül zavart ördögfióka jelenik meg egy szicíliai színházban, nem Artemis az egyetlen, aki várja. Valaki más is elkezdte megfejteni a tündérvilág titkait... méghozzá egy tizenkét éves lány."

Előrendelés még nincs, de ha lesz, beteszem.

Ernest Cline: Ready Player One (Agave Könyvek, újrakiadás)

Sci-fi. Még egy filmes újranyomás érkezik a hónapban az Agavénál: március végén a mozikba kerül ugyanis az Ernest Cline mára kultikus regényéből, Steven Spielberg rendezésében készülő film. A fülszöveg pedig: "2045-öt írunk, és a valóság elég ronda egy hely. Az emberiség nagy részéhez hasonlóan Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik az OASIS-be, a világméretű virtuális valóságba. Amikor az OASIS tervezője meghal, ördögi feladványsort hagy maga után, melyek megfejtéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség. Aki először megfejti mindet, az örökölheti hatalmas vagyonát – és egyben az OASIS feletti hatalmat. Wade oldja meg az első feladványt, és ezzel életveszélybe kerül. Egyes játékosok ugyanis még a gyilkosságig is hajlandóak elmenni a mesés nyeremény megszerzéséért. A játék ezzel megkezdődik, a túlélés egyetlen módja pedig a győzelem."


*

Kövessétek a Spekulatív Zónát Facebookon és Molyon.

Comments

Popular Posts